2009. szeptember 10., csütörtök

Unwritten Law



A dallamos punk-rockot játszó Unwritten Law (Íratlan Törvény) 1990 nyarán alakult kezdetleges formációba hogy a muzsikájukkal meghóditsák a világot. A zenekar fészke a Kaliforniai Poway (egy San Diego-i kerület) volt ahol Wade Youman-az eredeti dobos-a saját félretett pénzéből indította el a formációt, de a tagok csak jöttek és mentek is egyből, mígnem megtalálta a tökéletes felállást Scott Russo, (ének) Steve Morris, Rob Brewer (gitárok) és John Bell (bassus) személyében. Az első anyaguk egy demokazetta volt 1992-ben, amit rögtön egy 7" kislemez-A "Blurr" követett 1993-ban. A banda hamar megtalálta önmagát a hangzásvilág terén, céltudatosan törtek előre a San Diego-i undeground világában, és hamarosan olyan zenekarok barátságát nyerték el mint a Blink 182, Buck-O-Nine, Sprung Monkey, Drive Like Jehu vagy a Rocket From Ther Cript.
1994-ben felvették az első nagylemezüket Blue Room címmel, mely a Red Eye Recordsnál került kiadásra, és ez meghozta nekik a lehetőséget hogy sokat koncertezzenek San Diegoban és környékén. Az olyan dalok mint a CPK, Swallow és a Suzanne hamar a helyi rajongók kedvence lett. A lemez hamar felkeltette az Epic Records figyelmét, és lemezszerződést ajánlott a bandának hogy újrakiadja a Blue Room-ot a következő évben.
A második lemezük, az OZ Factor 1996 ban került kiadásra melyről már néhány dalt (Denied, Superman) a helyi és néhány kaliforniai rádió is műsorára tűzött. A következő évben a banda végigturnézta az Egyesül Államokat a Blink 182-vel és a Pennywise-al.
1997-ben az Unwritten Law átszerződött az Interscope Records-hoz s ezzel egyidőben a basszusgitáros John Bell kiszállt a zenekarból. Ám még a stúdiófelvétel előtt megtalálták az új gitárost Micah Albao személyében, így megkezdhették a következő lemez készítését mely a zenekar nevét kapta és következő évben került a boltok polcaira. Az olyan slágerek mint a "Lonesome", "Cailin" vagy a "Teenager Suicide" hamar a rádiós toplisták élére került.
Pat "PK" Kim hamarosan bevágódott a csapatba mint új basszeros, így elkezdheték a Vans Warped Tour-on való folyamatos koncerezést Amerikától Európán keresztül egészen Ausztráliáig.
Kevesen tudják hogy Amerika egyik legnagyobb fesztiválja a Vans Warped Tour 1998-ban, Budapestet is érintette.
A turné utáni években a banda többször járt Ausztráliában, sőt egy ideig ott is éltek, és számos dalt megírtak az országban.
Ezután huzamosabb időt töltöttek a soron következő lemez munkálataival aminek az eredménye a 2002-es Elva lett. Ez az anyag kicsit eltért a jól megszokott punkrock-tól, hiszen a hangvilágába számos hardrock os motívumokat integráltak. A főbb slágerek már átütő sikert arattak hiszen az "Up All Night" vagy a "Seein' Red" videoklipek elérték az első helyezést az amerikai ModernRock listákon. A lemezbemutató turnét többek között a Sum 41 és a The Used is támogatta.
2003-ban a VH1 felkérésére a zenekar egy videoklip filmsorozat projectbe vágott bele. Vicces és egyben meglepő hogy ez a felkérés egy félreértés eredménye lett, hiszen a VH1 valójában a Jimmy Eat World-el szeretett volna együtt dolgozni, ám egy kis adminisztrációs hiba folytán az Unwritten Law menedzserével lett felvéve a kapcsolat. A film felvételei az amerikai Yellowstone Parkban készültek el, és egy egész album(Music From High Places) lett a gyümölcse, ám az Interscope a kiadását nem támogatta, ezért felmondták a szerződést és átpártoltak a Lava Records-hoz aki kiadta a lemezt mégpedig DVD formájában. A "Rest of My Life" című sláger ekkor megalapozta nekik a hamarosan érkező nemzetközi hírnevet.
A lemez kiadása után az alapítótag Wade Youman és a zenekar között személyes okokból az ellentétek kiéleződtek, így "kidobták" a bandából.
A Heres To The Mourning felvételén két neves dobos segédkezett, mégpedig Adrian Young a No Doubt-ból és Tony Palermo a Pulley-ból.
A felvételen Tony olyan jól produkált, hogy Scotték úgy döntöttek: beveszik az Unwritten Law-ba. Az dalok szövegét javarészt Scott és barátnője Aimee Allen írta akik mellékesen egy másik projectet is elindítottak, a Scott & Aimee-t. Scotték egy másik neves dalszövegíróval Linda Perry-vel megírák a zekar legismertebb dalát a "Save Me"-t mely az 5. helyet érte el a toplistákon.Az albumon többek között egy közkedvelt és közismert dal is szerepelt, ez pedig a Celebraton Song, ami a Need For Speed Underground videójáték dalai között is felcsengett.
2005 márciusában Rob Brewer elhagyta a zenekart mert komoly veszekedésekbe keveredett Scottal és a többi bandataggal. Ezután úgy döntöttek hogy nem helyettesítik senkivel, hanem négyes felállásba folytatják a zenélést, Ám ígyis végigcsinálniuk a hamarosan következő nemzetközi turnét.
Ezután a zenekar megint rengeteg időt töltött hogy elkészítsék a "The Hit List" best of lemezüket mely 2007 januárjában került kiadásra az Abydos Records segítségével. A lemez 17 újra felvett slágert tartalmazott az eddigi diszkográfiából, s ezenkívül 2 teljesen új számot mely toplistás lett.
A korábbi kiadójuk az Interscope ezzel egyidőben szintén kiadott egy egy válogatást "20th Century Masters: The Millenium" melyen több Unwritten Law dal is helyett kapot az Elva és a Self Titled albumról.
2007 Júliusában a banda a Hit List turnéra indult a Scott&Aimee-vel, eközben a dobokat Dylan Howard vette át mert Palermo otthon maradt a terhes feleségével.

A turné után Palermo visszatért és egy turnét lenyomott a Papa Roach beugró dobosanként.
2008-ban Palermo bejelentette hogy elbúcsúzik a zenekartól és a Papa Roach-hoz megy át.
Az Unwritten Law még ebben az évben elkészitette a második DVD lemezét mely a Hollywoodi Key klub koncertet örökítette meg és a Live and Lawless nevet kapta.

Zenekar Tagok:

  • Scott Russo – ének (1991–napjainkig)
  • Steve Morris – gitár, vokál (1991–napjainkig)
  • Pat "PK" Kim – basszusgitár, vokál (1998–napjainkig)
  • Dylan Howard – dobok (2008–napjainkig)
  • John Bell – basszusgitár (1991–1998)
  • Wade Youman – dobok (1991–2003)
  • Rob Brewer –gitár (1991–2005)
  • Tony Palermo – dobok (2005–2008)

Videók:






















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése